Próchnica zębów


Jak powstają ubytki w zębach?

Próchnica zębów to powszechnie występująca bakteryjna choroba zakaźna obejmująca tkanki twarde zęba. Objawem choroby są ubytki w szkliwie zębów wynikające z oddziaływania kwasów wytwarzanych przez bakterie w procesie metabolizmu cukrów. Bakterie rozwijają się w płytce nazębnej, dlatego rozwój próchnicy jest ściśle związany z jakością higieny zębów i jamy ustnej.

Podstawą rozwoju próchnicy są zawarte w pożywieniu cukry, stanowiące podstawową pożywkę dla bakterii. Rozwojowi próchnicy najbardziej sprzyjają cukry takie jak sacharoza, glukoza i fruktoza. Rozkładając cukry bakterie wytwarzają kwasy, które zmiękczają szkliwo zębów. Tak powstają ubytki, które z biegiem czasu mogą zniszczyć cały ząb.

Profilaktyka próchnicy obejmuje takie działania, jak:

  • codzienna higiena jamy ustnej,
  • stosowanie past z fluorem (spowalnia on rozkład szkliwa i stymuluje procesy remineralizacji, czyli odbudowywania szkliwa),
  • stosowanie diety ubogiej w cukry,
  • systematyczne wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym
  • i leczenie ubytków na możliwie najwcześniejszym etapie ich powstawania.

Objawy próchnicy

Pierwszym objawem, jaki można zauważyć gołym okiem, jest tak zwana plamka próchnicowa. Można rozpoznać ją po kredowobiałym kolorze. Jej usunięcie nie wymaga borowania. Stomatolog może zastosować specjalne preparaty, które powstrzymają rozwój procesu zmiękczania szkliwa.

Do pozostałych objawów próchnicy, oprócz zaawansowanych i widocznych ubytków, zaliczyć można także ból zęba, nadwrażliwość podczas jedzenia słodkich, zimnych lub gorących pokarmów, przykry zapach z ust czy dyskomfort podczas szczotkowania zębów.